SVT Nyheter Jönköping förklarar Foto: SVT

Skattehöjning att vänta i region Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Skatten till regionen kommer sannolikt att höjas medan förslaget om att dubblera avgiften till akutsjukhusen ser ut att stoppas. Det kan sägas efter att alla partier utom nya Bevara akutsjukhusen har presenterat sina budgetar.

Det är fortfarande oklart hur regionstyret ska se ut, men i några sakfrågor börjar det ändå klarna.

Jokern i leken är ju Bevara Akutsjukhusen, BA. Som nytt parti har det ingen förberedd budget. Med hela sju mandat är partiet viktigt för utfallet i omröstningar eftersom det kan vara tungan på vågen i vissa beslut. Därför har de uppvaktats ivrigt av både alliansen och de rödgröna.

Val 2018 Jönköping

Alliansen skulle ha kunnat bilda en egen majoritet om de gått ihop med BA. Men i helgen kom beskedet att BA ska samverka med Socialdemokraterna.

Trots detta besked säger sig BA ännu inte vilja låsa sig i enskilda budgetfrågor. Men det bör betyda att de kommer att rösta för förslagen i Socialdemokraternas och Miljöpartiets gemensamma budget.

Skatten höjs

En fråga där det är klart hur det blir – trots att regionstyret inte är klart är skatten till regionen. Det finns en ovanlig och bred majoritet vill höja skatten till med 50 öre till 11 kronor och 76 öre.

Både hela alliansen och alla de rödgröna partierna vill höja skatten och då spelar det ingen roll hur BA röstar – även om det rimliga är att de röstar tillsammans med Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna blir i så fall de enda som inte vill höja skatten i Region Jönköping.

Oförändrad avgift för akutbesök

När det gäller kostnaden för Akutbesök blir BA:s ställningstagande däremot avgörande Alliansen kom i sitt budgetförslag med förslaget att dubblera avgiften för akutbesök – från 250 kronor till 500 kronor.

De rödgröna är liksom SD är emot en höjning och eftersom BA nu sagt att de ska samverka med Socialdemokraterna så bör det betyda att BA röstar som socialdemokraterna, d v s nej till en höjning av avgiften för akutbesök.

Hade BA istället gjort upp med Alliansen hade det blivit en egen majoritet i regionfullmäktige – med ett mandat mer än de rödgröna och SD tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet