Foto: TT

SD-röster borta – kan bli omräkning

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som skrev sina namn på varsin valsedel som tillhör Sverigedemokraterna fick inte sina röster räknade. Nu måste Länsstyrelsen rätta till felet.

Det handlar om två personer som tillhör valdistrikt Hok-Svenarum i Vaggeryds kommun och som skrev sina egna namn på Sverigedemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige.

Man de båda rösterna räknades sedan inte och fanns heller inte bland de röster som kasserades. Nu har Valprövningsnämnden beslutat att Länsstyrelsen måste rätta till felet, vilket kan komma att innebära en omräkning, något som Sveriges Radio Jönköping var först att berätta om.

Sverigedemokraterna valde att inte anmäla kandidater till kommunfullmäktigevalet i Vaggeryds kommun. Detta innebar att listan blev öppen och väljare kunde skriva till ett eller flera namn på en valsedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet