Biskop Fredrik Modéus vill få till en nyanserad debatt med många aktörer. Foto: Cecilia Broke/SVT

Biskop Modéus: ”Vanligt julfirande inte möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Modéus gör ett gemensamt uttalande om julen tillsammans med övriga biskopar inom Svenska kyrkan. Han uppmanar till ett annorlunda julfirande.

– Jag delar den sorg många av oss känner men inser samtidigt att vi alla nu behöver göra stora uppoffringar och ta ansvar för att minska smittspridningen, säger Fredrik Modéus i ett pressmeddelande.

Budskapet är att bryta de traditioner med gemensamt firande i kyrkan och följa de nya restriktionerna med max åtta personer samlade samtidigt. Istället uppmanas församlingar att erbjuda gudstjänster digitalt.

”Håll kyrkan öppen”

Församlingar uppmanas även att fortsatt erbjuda dop, vigslar och begravningar, men med max åtta personer samlade. Kyrkorna bör också hållas öppna med en präst eller diakon närvarande så ofta det går.

– Kyrkan gör skillnad för ensamma, äldre, sjuka, sörjande och för de som mår psykiskt dåligt av den situation vi står i. Vi kan öppna kyrkor och ge plats åt ljus, frustration och eftertanke, säger Fredrik Modéus i uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer