Hans Fransson, Granarpsbo, och Mattias Bustos, planarkitekt. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Boende protesterar mot industribygge: ”Finaste området vi har”

Uppdaterad
Publicerad

I Granarp, söder om Jönköping, protesterar de boende mot att en stor industrimark ska anläggas.

Mellan Taberg och Torsvik ska industritomten byggas och dit ska kökstillverkaren Nobia flytta från Tidaholm. Invånarna i Granarp protesterar mot att ett ströv- och rekreationsområde försvinner.

– Man planerar att ta bort en hel, fin ekkulle och betesmark. Ett jättefint naturområde, det finaste område vi har här i Granarp, säger Hans Fransson, som är Granarpsbo.

Skyddsvärda träd försvinner

Kommunen har i en naturvärdesinventering kommit fram till att det finns sällsynta arter och 25 skyddsvärda träd i området. Man kommer att spara ungefär hälften av träden och flytta växter och djur till nya ytor.

Naturvärdena är inget som hindrar kommunen från att fortsätta bygga i Granarp eftersom det allmänna intresset för ny industrimark är mycket stort.

– Det som är unikt med just den här platsen är närheten till infrastruktur. Både i form vägförbindelse till E4:an, men också att det här finns  en spårbunden järnvägstrafik, säger Mattias Bustos, som är planarkitekt på Jönköpings kommun.

Gröna stråk

Mattias Bustos menar att grönområden också är en viktig infrastruktur att bevara.

– Det finns en ambition från kommunen att man tittar på en översiktlig nivå och studerar gröna stråk, säger Mattias Buskos.

I Granarp hoppas man fortfarande på att industritomten byggs någon annanstans och att naturområdet blir kvar.

– Det är så stora marker här så man kan gott skjuta på det lite åt sidan. Det går om man vill, säger Hans Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.