Näringslivschefen i Jönköping, Sven Rydell är mycket nöjd med Nobias etablering i Jönköping som nu presenteras. Foto: Pressbild/SVT

Ny företagsetablering kan ge hundratals nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Kökstillverkaren Nobia har tillsammans med Jönköpings kommun skrivit på en avsiktsförklaring där bolaget avser etablera en omfattande tillverkningsverksamhet på Torsviksområdet i Jönköping. Något som kan innebära hundratals nya jobb till regionen.

Nobia har idag en anläggning i Tidaholm med 600 anställda och tillverkar bland annat Marbodalkök. Anläggningen kommer dock att läggas ner och enligt planerna flyttas till Jönköping. Enligt bolaget kan hundratals arbetstillfällen skapas i kommunen i samband med etableringen på Torsvik, även om man ännu inte kan ange en exakt siffra. De anställda i Tidaholm kommer erbjudas att flytta med.

– Det är klart att det är oerhört glädjande för Jönköping, sa näringslivschef Sven Rydell vid en presskonferens i Jönköping på onsdagsförmiddagen.

– Att få en tillverkningsindustri idag får ses som unikt, och det är glädjande att tillverkningen blir kvar i Sverige och hamnar i Jönköping.

Tufft slag mot Tidaholm

För Tidaholm är samtidigt beskedet ett hårt slag. Jönköpings kommun vill undersöka om man kan förbättra pendlingsmöjligheterna för att underlätta för dem som vill bo kvar.

– För Jönköping är det glädjande, men för Tidaholm naturligtvis oerhört tufft, det måste man ha respekt för. Så vi vill göra vad vi kan för att underlätta, säger kommunstyrelsens ordförande i Jönköping Ann-Marie Nilsson (C).

Anläggningen på Torsvik väntas vara i gång 2024, om alla avtal går i lås.

Tanken är att den nya köksfabriken ska byggas i Granarp vid Torsvik utanför Jönköping. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.