Bokcafét kastas ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de ledande politikerna i kommunstyrelsen bestämt sig för att de vill avhysa det kontroversiella Bokcafét från kulturhuset i Jönköping. Därtill vill de att föreningen Kulturhuset ska mista sin gynnade roll.

– Idag är det så att den föreningen bestämmer över kulturhuset. Kommunen betalar hela deras hyra, och de får in pengar från övriga föreningar som huserar i huset. Ingen annan förening har de förmånerna, säger det folkpartistiska kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) och tillägger:

– Och vad gäller Bokcafét följer de inte kommunens värdegrund som bygger på demokratiska principer.

Bokcafét har varit i blickfånget under flera år bland annat eftersom de salufört rånarluvor, slangbellor och tröjor med texten ”Burn Israel Burn”. Men kulturhusföreningens Jon Heinpalu anser att de ledande politikerna har en märlig hållning.

– Det är olyckligt att kommunpolitiker går in petar i föreningsverksamhet på det här viset. Dessutom är det illa att kommunalråden går in och försöker få bort en enskild verksamhet.

”Tankarna går till bokbål”

Den 25 april klubbas det formella beslutet av kommunfullmäktige.

– Jag har goda förhoppningar att kommunfullmäktige går på vår linje och jag skulle bli mycket förvånad om någon tog parti för bokcafét som jag anser för en djupt odemokratisk verksamhet, säger Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Jon Heinpalu är inte alls förvånad över den åskigten.

– Det är inte förvånade att den borgliga majoriteten vill få bort Bokkafét, säger han.

Och Jon Heinpalu undrar vad nästa steg blir.

– Tankarna till bokbål är inte långt borta, avslutar han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.