Politiker backar om kulturhusbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande borgerliga alliansen i Jönköpings kommun vill riva upp beslutet om att kasta ut Kulturhusföreningen från kulturhuset i Jönköping.

Förra året togs beslut om att kommunen skulle ta över driften av kulturhuset, något som fick stor uppmärksamhet och skapade protester.

Nu har dock de styrande politikerna sett både ett större engagemang och en ökad lyhördhet i föreningen, något som gör att de nu ändrar sig och vill att kulturhuset även i fortsättningen ska drivas av en ideell förening.

Kulturhuset i Jönköping

– Processen har varit positiv, säger Anne-Marie Grennhag, gruppledare för moderaterna. Vi ser att Kulturhusföreningens verksamhet har utvecklats på ett positivt och bra sätt. Därför har vi ändrat oss.

Kulturhusföreningen tog emot besked med försiktig optimism.

– Vi är glada över att politikerna backat och att Kulturhuset även framöver kommer att styras och drivas av en ideell förening, säger Sebastian Dahlander. Vi hade så klart hoppats att alla  frågetecknen kring Kulturhusets framtid skulle lösta till nyår, men vi  får nu istället hoppas på en konstruktiv och saklig dialog om hur verksamheten ska fungera på bästa sätt framöver.

Alliansen i Jönköping föreslår nu istället en ny driftsmodell. Den innebär att kulturhuset även fortsättningsvis ska drivas av en ideell förening som betalar hyra, men att långsiktiga hyreskontrakt för enskilda föreningar istället tecknas direkt med kommunen som är fastighetsägare. Det innebär till exempel att det omdiskuterade Bokcafét kommer att få förhandla hyreskontrakt med kommunen.

Stabila villkor

Syftet med kommunfullmäktiges beslut 2013 var att skapa långsiktiga stabila villkor för att kunna stärka kulturlivet i kommunen. Något som AnnMarie Grennhag menar att Kulturhusföreningen nu är på god väg att göra.

– Vi ser att de nu har en mycket bättre fungerande verksamhet.

– Genom den den grundläggande demokratiska principen en person – en röst försöker vi tillsammans styra och driva Kulturhuset. Vi utgår ifrån

att det kommer att förbli så även framöver, säger Sebastian Dahlander.

Beslut fattas vid kommunfullmäktiges budgetmöte i morgon torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet