Kulturhusföreningen: ”Vi är nöjda med domen”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens dom i förvaltningsrätten gör att Kulturhusföreningen i Jönköping hoppas få var kvar i lokalerna de hyr av kommunen.

Förvaltningsrätten fastslog i går att det var fel att dra in bidraget till bokkafét i Kulturhuset i Jönköping. Ett glädjande besked, menar Kulturhusföreningen, som drivit verksamheten i Kulturhuset, men som måste lämna lokalerna efter årsskiftet.

– Det börjar nu framgå att deras hantering av ärendet inte varit varken rättvis eller korrekt, säger Jon Heinpalu.

Kulturhuset i Jönköping

Enligt Jon Heinpalu, verksamhetsansvarig på kulturhuset, har kommunen kritiserat deras verksamhet under fem års tid för att den inte varit demokratisk.

– Vi har alltid tagit åt oss av kritiken och ändrat vår verksamhet för att vi ska kunna driva den vidare, säger Jon Heinpalu.

Inger Gustafsson (FP) är kulturnämndens ordförande. Hon vill i dagsläget inte säga om kommunen kommer att överklaga domen eller inte.

– Jag har bara sett domen som hastigast och har inte penetrerat den, säger hon. Jag vill diskutera detta med nämnden först.

Hoppas få vara kvar

Enligt nuvarande kontrakt får inte Kulturhusföreningen vara kvar i lokalerna som de hyr av kommunen efter årsskiftet. Efter gårdagens dom hoppas nu Kulturhusföreningen att få fortsätta sin verksamhet.

– Vi för kontinuerliga diskussioner med kommunen. Det finns en vilja hos vissa politiker inom kommunen att hitta en lösning på problemet, säger Jon Heinpalu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Jönköping

Mer i ämnet