Under en övning med totalförsvaret sprängdes en dockfamilj i bitar. Foto: SVT

Bomber och granater i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen genomförde Totalförsvaret i Eksjö en demonstration av sprängmedels olika effekter och vilka skador en explosion kan orsaka på barn och vuxna.

På plats var bland andra experter från Swedec (Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum), Nationellt forensiskt centrum och en kirurg från försvarsmakten.

– Vi har ett uppdrag att informera allmänheten och vi vill beskriva de faktiska effekterna på ganska många platser i samhället idag, säger övningsledaren Fredrik Peedu.

Tanken med demonstrationen är att den ska ge en bild av hotbilden mot människor i samhället. Hur farliga handgranater, hemmagjorda bomber och fyrverkeripjäser, så kallade ”bangers” är och vilka skador det kan ge människor.

– Det är småsplitter som skapar lemlästande skador och som också sprids med en hög hastighet. Det är stor skillnad som till exempel  skador från skjutvapen, där det det oftast är ett hål in och ett hål ut, det här är mycket farliga saker, säger Jan-Olof Svärd, som arbetar som kirurg inom Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.