Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunalrådet Mona Forsberg (S) kommentera den kraftiga inbromsningen av bostadsbyggandet. Foto: Jonas Tubbin

Bostadsbristen riskerar att förvärras rejält i Jönköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ökad inflyttning, bostadsskuld och tvärnit för bostadsbyggandet. Så ser det ut i Jönköpings kommun just nu.

– Det är bekymmersamt att vi inte just nu når de mål vi satt upp, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.

Enligt Jönköpings kommuns bostadsförsörjningsprogram för åren 2023-2028 beräknas antal hushåll i kommunen öka med i genomsnitt 700 per år. Samtidigt finns ett uppdämt bostadsbehov på cirka 1 000 bostäder i kommunen för att få en bostadsmarknad i balans.

Risk för ökad trångboddhet

Kommunen har de senaste åren haft som mål att bygga cirka 1 000 bostäder per år. I år har man så här långt endast färdigställt cirka 300. Och flera byggaktörer har valt att pausa sina projekt eftersom kalkylerna just nu inte går ihop.

Vad blir konsekvenserna av den situation vi har just nu?

– Trångboddheten riskerar att öka och sedan är det kanske så att många unga som vill flytta hemifrån inte kan göra det. Sedan kan det också påverka de äldre som vill sälja sin villa och flytta till lägenhet, säger Mona Forsberg.

Kan de kommunala bostadsbolagen skruva upp takten i sitt byggande?

– Både Vätterhem och Junehem tar ett stort ansvar i detta och har en del planer framåt också, men de kan inte göra allt.

Fler nya lägenheter på gång

Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem har just nu pågående byggnation av 164 lägenheter på Strandängen, samt 108 lägenheter på Öxnehaga.

På Strandängen har uthyrningen inletts och i nuläget har 30 nya lägenheter hyrts ut. Inom kort släpps också 40 lägenheter i trygghetsboendet på Strandängstorget, skriver Raymond Paska, vd för Vätterhem, i ett mejlsvar till SVT.

När det gäller nya projekt pågår detaljplanearbetet för gamla Stadshuset i Huskvarna och Övermannen på Råslätt. Enligt Raymond Paska kommer det ta 6-12 månader innan de har investeringskalkyler klara för dessa projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.