Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar bostadsbolaget Tositos vd, Tommy Fritz, vilka konsekvenser han ser av att det inte startar några bostadsprojekt just nu. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Tvärnit i bostadsbyggandet – Tosito bygger inga bostäder just nu

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av bostäder har det senaste året tvärnitat. Ökande byggkostnader och stigande boräntor är huvudorsakerna.

– Det är första gången på 7-8 år som vi har noll bostäder i produktion, säger Tommy Fritz, vd på Tosito.

Bostadsbolaget Tosito har under flera år legat bakom byggandet av ett stort antal bostäder i Jönköpingsområdet, bland annat i Munksjöstaden, på Strandängen och på Kärnekulla i Habo.

– Senaste året har vi haft inflyttning i cirka 270 lägenheter i projekt i Jönköping och Göteborg.

I Jönköping har bolaget ungefär 15 osålda lägenheter i nuläget, men Tommy Fritz är inte orolig för att dessa inte ska gå att sälja.

– Det är inte en behovsfråga att de inte är sålda, för behovet finns. Men det är en tuff marknad ekonomiskt just nu. Men det är inte särskilt många lägenheter när vi har en inflyttning av 1 500 människor per år i kommunen.

Ljusning tidigast hösten 2024

I nuläget har bolaget endast ett logistikprojekt igång och när ett större bostadsprojekt kan startas är högst oklart.

– Vi vill komma igång, men med det läge som är nu får vi inte ihop kalkylerna. Tidigast hösten 2024 ser vi en ljusning, men det kommer bli mörkare innan det blir ljusare, säger Tommy Fritz.

Under senare delen av nästa år hoppas han att de ska kunna dra igång ett bostadsprojekt i Jönköping, och då är det Munksjöstaden som gäller.

Jönköping inte unikt

För att få en bostadsmarknad i balans i Sverige skulle det enligt Boverkets senaste prognos behöva byggas 67 000 bostäder per år i Sverige. I år kommer cirka 60 000 bostäder bli klara i Sverige, men de kommande två åren ser det sämre ut. 2024 kommer strax under 40 000 lägenheter att byggas klart och 2025 är prognosen nu cirka 25 000 färdigställda bostäder.

I klippet hör du Tommy Fritz analys av vad bromsen i bostadsbyggandet kommer få för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.