Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katten Selma chippas. Hör matte Mia Hillerström och veterinär Anna Djupfors om intresset att id-märka katter.

Många hör av sig till Jönköpings veterinärer för att chippa katten

Uppdaterad
Publicerad

Veterinärer i Jönköping får just nu många samtal från kattägare som vill chippa sin katt. Efter nyårshelgen kraschade ju Jordbruksverkets e-tjänst där många försökt komma in och registrera sin katt, men först behöver katten få en id-märkning, helst i ett chip.

– Fler och fler efterfrågar chippning och vi har också påmint våra kunder om att man måste chippa sina katter, säger Anna Djupfors, veterinär vid Citykattens veterinärklinik i Jönköping.

Så snart det blev vardag igen efter nyårshelgen ökade antalet förfrågningar, det visar en rundringning som SVT Nyheter gjort till flera veterinärkliniker i Jönköping.

Vid nyår blev det olagligt att inte ha id-märkning på sin katt och krav på att registrera sig som kattägare hos Jordbruksverket och till det behövs ett chip med id-märkning. Ett chip som katten får hos en veterinär.

”Det är för kattens bästa”

Katten Selma kom på tisdagen till veterinär för vaccination, men hon fick även en spruta med ett chip.

– Örontatueringen var lite otydlig så då kände jag att vi lika gärna kunde chippa henne, säger Selmas matte Mia Hillerström, Jönköping.

Vad tycker du om kravet på att registrera sin katt?

– Jag tycker att det är jättebra, om hon springer vilse så får vi lättare hem henne igen. Det är ju för katternas bästa, menar Mia Hillerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.