Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Anders Elfström om vad som orsakade problemen på Jordbruksverkets sajt. Foto: SVT

Trots flera belastningstester – myndighetens sajt klarade inte trycket

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverkets e-tjänst där kattägare ska registrera sin katt hann bara vara öppet någon timme sedan kraschade sidan och fortfarande under måndagskvällen var det vissa störningar i systemet.

– Jag kan tyvärr inte säga hur lång tid det kommer att ta, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket i Jönköping, till SVT under eftermiddagen.

Den nya lagen om att kattägare likt hundägare nu måste registrera sitt husdjur hos Jordbruksverket började gälla den första januari och intresset var så stort att e-tjänsten alltså blev överbelastad. Detta trots att myndigheten gjort flera så kallade belastningstester.

Problemet analyseras

– Det var väldigt många som gick in samtidigt. Vi fick ändå in uppemot 15000 katter innan det blev överbelastat och vi fick stänga ned, säger Anders Elfström.

Myndigheten tog under måndagen in extra personal i hopp om att få igång sidan så fort som möjligt. Under tisdagen har de flesta som varit inne kunnat registrera sin katt. Endast några enstaka har blivit utslängda meddelar Anders Elfström. Däremot kommer varningen på hemsidan ligga kvar eftersom myndigheten fortfarande har problem och vill sprida ut belastningen på tjänsten.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.