Här arbetar polisens tekniker på brandplatsen på måndagen. Foto: Julia Djerf/SVT

Brandutredning på Kanalgatan läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen lade på torsdagen ner brottsutredningen kring branden på Kanalgatan i Jönköping för tre veckor sen. Brandorsaken har inte kunnat fastställas.

– Vi misstänker att det kan ha varit någon som spontant har tänt på, men det är inget vi kan styrka. Vi har gjort de utredningsåtgärder vi har kunnat, men har inga spår eller vittnen att gå vidare med och därför kan vi inte heller utreda brandorsaken vidare, säger förundersökningsledaren Daniel Wangler.

Det var vid 23.30-tiden lördagen den 4 juli som räddningstjänst och polis larmades till en brand på en lastbrygga utmed Kanalgatan i Jönköping. Branden som ska ha startat i någon form av emballage orsakade stor rökspridning i området och omfattande skador på platsen. I samband med branden stängdes också kylsystemet till ICAs butik ner. Det gjorde att butiken senare fick slänga matvaror till stora värden.

Oklar brandorsak

Efter helgen för nästan tre veckor sen genomförde polisens kriminaltekniker en teknisk undersökning av brandplatsen.

-Men den gav inget av värde som direkt talar för att det är en anlagd brand. Brandorsaken har inte kunnat fastställas och det finns ingen misstänkt person.

Läggs ner

På torsdagen lades därför polisens förundersökning gällande skadegörelse genom brand ner.

-Det känns självklart tråkigt, men i vissa ärenden kan det vara helt korrekt att lägga ner. Det finns ju utredningar som läggs ner där det finns en misstänkt men det saknas bevisning – här vet vi inte brandorsak och kan därför inte med bestämdhet misstänka vad som har hänt, säger Daniel Wangler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.