Viktor Benderius, vd på Aero Materiel, är inte orolig för hur företaget påverkas av Brexitavtalet. Foto: Ebba Öberg / SVT

Brexitavtalet är klart – men ovisshet för företag kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 december förra året kom EU och Storbritannien överens om ett nytt handels- och samarbetsavtal. Avtalet började gälla från och med 1 januari i år och för företag som importerar ifrån Storbritannien innebär det en omställning.

– Det kan bli längre ledtider, säger Viktor Benderius, vd på Aero Materiel i Jönköping.

I juni 2016 röstade Storbritanniens befolkning ja till ett utträde ur Europeiska unionen, och i februari förra året blev utträdet formellt. Det innebär att Storbritannien inte längre är ett EU-land och omfattas inte heller längre av de avtal som finns inom EU.

Gränskontroller och obligatoriska tulldeklarationer kommer att införas. Men för att underlätta för handeln och samarbetet parterna emellan har ett nytt avtal skrivits.

Bara provisoriskt

Handels- och samarbetsavtalet reglerar frågor om bland annat handel, transport, fiske och säkerhet. Men än så länge gäller det bara provisoriskt. För att det ska bli permanent krävs det att Europaparlamentet godkänner avtalet, vilket förväntas ske innan februari månad är över.

Det nya handelsavtalet innebär tull- och kvotfrihet mellan EU och Storbritannien. Men om Europaparlamentet inte godkänner avtalet kan vissa varor ändå komma att omfattas av tullkostnader och tullkvoter. För företagen innebär det en fortsatt ovisshet.

I klippet ovan förklarar Viktor Benderius, vd på Aero Materiel, hur Brexitavtalet påverkar hans företag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.