Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och EU-minister Hans Dahlgren beklagar Storbritanniens utträde men gläds över att avtalet nu underlättar för svenska företag. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Skapar klarhet för svenska handelsrelationer”

Uppdaterad
Publicerad

Brexitavtalet har signerats av EU:s ledare i Bryssel och flygs nu till London. De svenska ministrarna som hanterar EU- och handelsfrågor är lättade över att avtalet förenklar för svenska företag.

– Konsumenterna slipper högre priser, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

– Den främsta vinsten är att det skapar en klarhet i handelsrelationerna och ger en förutsägbarhet för de 6 000 svenska företag som handlar med Storbritannien. 70 000 personer i Sverige som går till jobbet varje dag tack vare export till Storbritannien, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), på en pressträff.

Att avtalet är helt tull- och kvotfritt underlättar för Sverige och övriga EU-länder.

– EU har inget annat handelsavtal som tar bort alla tullar, det är ett välkommet besked. Konsumenterna slipper högre priser, säger Hallberg.

Hon lyfter också att det är positivt att tjänster och offentlig upphandling omfattas i avtalet vilket ger möjlighet för svenska företag att konkurrera på lika villkor som brittiska.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel undertecknade under onsdagsförmiddagen det nyligen framförhandlade handelsavtalet med Storbritannien. Överenskommelsen ska nu flygas till London i ett brittiskt militärflygplan för att skrivas under av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Blir krångligare

Den 31 december lämnar Storbritannien EU:s inre marknad och tullunion. Då parterna i elfte timmen kunde enas om de framtida handelsrelationerna kan den tull- och kvotfria varuhandeln nu fortsätta utan avbrott efter årsskiftet.

– De har varit en av våra närmaste bundsförvanter i många frågor. Vi måste komma ihåg att det inte är något som blir bättre eller enklare när Storbritannien lämnar EU – det kommer att bli krångligare för företag både i Storbritannien och EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

EU-parlamentet kommer inte godkänna avtalet före årsskiftet men fram tills parlamentet sagt ja gäller överenskommelsen provisoriskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.