Merkel jublar – men Skottland vill fortsätta vara medlem i EU

Uppdaterad
Publicerad

Både Tyskland, Frankrike och en rad andra EU-länder reagerar glatt på nyheten om att EU och Storbritannien nått en överenskommelse om brexit.

Men Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon är inte lika munter. Hon upprepar i stället sin önskan om att Skottland bör bli självständigt och stanna kvar i EU.

Det gick en lättnadens suck genom EU när den långdragna brexit-processen till sist gick i mål på julaftonen.

Tysklands förbundkansler Angela Merkel säger i ett uttalande att avtalet innebär att man nu har ”skapat en grund för ett nytt kapitel i vår relation. Även utanför Europeiska unionen kommer Storbritannien att fortsätta vara en viktig samarbetspartner för EU”.

Även Emmanuel Macron är positiv. Den franske presidenten skriver på Twitter att avtalet är ”avgörande för att skydda våra medborgare, fiskare och tillverkare... Europa går framåt och kan blicka mot framtiden, enade, självständiga och starka”.

Sturgeon fortsatt djupt kritisk

Irlands premiärminister Michéal Martin är likaledes optimistisk och twittrar att överenskommelsen är ”väldigt välkommen” och att parterna nu kan fokusera på hur man upprätthåller en ”god relation till varandra under de kommande åren”.

Från Skottlands håll låter det dock annorlunda. Landets regeringschef har sedan tidigare gjort klart att man vill stanna kvar inom EU, ett budskap hon nu upprepar efter att Bryssel och London kommit överens.

”Det finns inget avtal som skulle kunna väga upp vad brexit tar ifrån oss. Det är dags att vi sätter kursen för vår egen framtid som ett självständigt, europeiskt land”, skriver Sturgeon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.