Magnus Jägerskog är generalsekreterare för Bris, som stärker sin bemanning inför sommaren. Foto: Bris

Bris: Viktigt att ge barnen hopp

Publicerad

Många barn som lever i utsatthet riskerar att få det extra svårt i sommar, efter en redan ovanligt tung vår. Det tror Barnens rätt i samhället, Bris, som varje år får fler samtal under sommarmånaderna.

– Det är viktigt att vuxna som finns runt barnen stöttar och pratar på det sätt man kan, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris som stärker sin bemanning inför sommaren.

Under sommarlovet finns ofta gott om tid för familjer att vara tillsammans. Något att se fram emot för en del, men för många barn kan mer tid med familjen leda till att en redan utsatt situation förvärras.

Det märks bland annat hos Bris som varje år får fler samtal under sommarmånaderna. I år kunde dock en stor ökning av samtalen om problematik i familjen och familjekonflikter noteras redan i april, jämfört med en genomsnittsmånad 2019. Antalet samtal i den kategorin har fortsatt att vara högt även i maj.

– Vi har under april sett 60 procent fler samtal om familjekonflikter än i en normalsituation. Det är även stora ökningar när det gäller samtal om psykiskt våld och fysiskt våld, säger Magnus Jägerskog.

”Extra lyhört öra”

På många håll minskar barnens normala kontakter med olika funktioner i samhället som i vanliga fall upprättar orosanmälningar. Under våren talas det mycket om gemensamt ansvar och att alla ska hjälpas åt i dessa tider, och i den här situationen kan vuxna göra insatser för utsatta barn i sin närhet, säger Magnus Jägerskog.

– Man kan se till att ha ett extra lyhört öra i trappuppgången. Och om man faktiskt har en oro för att ett barn far illa, att man också gör en orosanmälan.

I början av pandemin handlade många samtal till Bris om oro för själva viruset, men nu vill många prata om isoleringen, och att tillgängligheten till samhällets stödfunktioner blivit sämre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.