Jordgubbssäsongen är inte över, även om det är brist just nu, menar odlaren Pontus Netler. Foto: SVT

Brist på jordgubbar – men säsongen är inte över

Uppdaterad
Publicerad

Kalla nätter och kraftiga regn i södra Sverige har förstört många jordgubbsskördar vilket har lett fram till en tillfällig brist på bäret. Men jordgubbssäsongen är inte över.

– Det kommer finnas svenska jordgubbar länge, säger Pontus Netler som är jordgubbsodlare i Oberga, i Tranås kommun.

Ett kraftigt regn som drabbade södra Sverige förra veckan förstörde många jordgubbsskördar, men det är inte bara regnet som har orsakat den tillfälliga bristen på jordgubbar.

– För oss är det skador från förra hösten och vintern som gör att vi inte har den produktionen som vi önskar, säger Pontus Netler som tillsammans med frun Pernilla driver bärodling i Oberga, i Tranås kommun.

”Ny upplevelse”

Det är nionde säsongen de har jordgubbsodling och i år har det varit en annorlunda säsong. Att det blir en sådan brist på bäret när det brukar vara som mest jordgubbar hör inte till vanligheterna.

– Normalt sett brukar det inte vara problem att ha jordgubbar mitt under juli så att det är en ny upplevelse för oss och andra odlare, säger Pontus Netler.

Pontus och Pernilla Netler driver tillsammans jordgubbsodlingen i Oberga utanför Tranås. Foto: SVT

Skördar in i oktober

Men jordgubbssäsongen är inte slut. Genom nya odlingsmetoder och nya sorter med varierade egenskaper lyckats odlare förlänga säsongen. I Oberga plockades de första jordgubbarna i mitten på maj och Pontus och Pernilla räknar med att kunna fortsätta skörda ett par månader till.

– Förra året slutade vi den 27 oktober. I år räknar vi med att kunna plocka hela september och allt över det är bonus, säger Pontus Netler.

En del av jordgubbarna odlas under tak i blomsterlådor. Taket skyddar både mot regn, vind och stark sol. Foto: SVT

Planterar i blomsterlådor

För att lyckas förlänga säsongen planeras odlingen noggrant. Olika sorter med varierande egenskaper planteras och nya metoder testas. I Oberga odlas det bland annat i blomsterlådor eller under tunneltak som ger plantorna skydd.

– Där under kan vi odla sorter som traditionellt sett inte fungerar i Sverige. Det blir samma klimat som i Sydeuropa vilket gör att vi kan använda sorter som ger skörd under mycket längre tid, säger Pontus Netler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.