Mohammad Ibrahim från Syrien skolar om sig från redovisningsekonom till lastbilschaufför. Foto: SVT

Brist på lastbilschaufförer – nu utbildar Postnord egna

Publicerad

Bristen på lastbilschaufförer blir allt mer akut för många företag. För att möta problematiken har Postnord startat en yrkesutbildning som bland annat vänder sig till personer som studerar svenska för invandrare och är arbetslösa.

– Jag jobbade som redovisningsekonom i Syrien innan jag kom till Sverige för fyra och ett halvt år sedan. Nu utbildar jag mig till lastbilschaufför, säger Mohammad Ibrahim.

Idag har han körlektion på Ljungarums industriområde i Jönköping och han är inriktad på att snart börja arbeta som lastbilschaufför.

Bristen på chaufförer är stor på de flesta håll runt om i Sverige, visar Arbetsförmedlingens prognos. Postnord har idag omkring 1 800 anställda förare och i takt med den ökade e-handeln och efterfrågan av transporttjänster kommer företaget vara i behov av ytterligare flera hundra förare varje år. Därför startade Postnord, tillsammans med Arbetsförmedlingen, Drivers academy för att erbjuda nyanlända en intensiv yrkesutbildning i en bransch med ett stort behov av arbetskraft.

Utbilda 300 chaufförer årligen

– Vi har en stor utmaning med ett allt större leveransbehov, samtidigt finns det en enorm outnyttjad kompetens i vårt land som vi vill ta tillvara på, säger Alexander Hellman, produktionschef på Postnord.

I år kommer 80 förare att examineras och målet är att utbilda 300 chaufförer varje år samt att få in fler kvinnliga förare. I Jönköpings län sker utbildningar för att täcka upp chaufförsbehovet  i Jönköping, Nässjö och Värnamo.

I klippet får du följa med i lastbilen när Mohammad Ibraim övningskör och han berättar vilka egenskaper som han tycker är viktiga för en chaufför.

  • I september 2018 startade rekryteringsprojektet Postnord Driver academy, en yrkesförarutbildning som drivs i samarbete med Arbetsförmedlingen, delvis finansierat av Tillväxtverket, och riktar sig till nyanlända som läst Svenska för invandrare (SFI) och som är långtidsarbetslösa.
  • Först ut var 13 stycken förarelever i Örebro, som började utbildningen i oktober 2018, och nu har de första eleverna avslutat sin utbildning. Efter årsskiftet har tolv orter tillkommit; Stockholm, Malmö, Umeå, Jönköping, Nässjö, Växjö, Värnamo, Karlstad, Skövde, Falköping, Borlänge och Uppsala. 
  • Tanken är att utbilda deltagarna till lastbilsförare som sedan får anställning hos Postnord. I år kommer cirka 80 personer att utbildas, målet är att sedan utbilda 300 chaufförer per år och även att få in fler kvinnliga chaufförer.
  • Inom ramen för projektet utvecklar Postnord en digital språkkurs i lastbilssvenska.
  • För att rekrytera fler chaufförer pågår flera initiativ inom Postnord. Till exempel kan medarbetare inom brevbäringen genomgå en chaufförsutbildning som ett sätt att kompetensväxla när brevvolymerna faller.

Källa: Postnord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.