Foto: TT

Brott mot äldre – polisen ser en koppling

Publicerad

Under den senaste tiden är det flera äldre som blivit utsatta för stöld eller stöldförsök i sina hem. Polisen uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksamma för att fler inte ska behöva drabbas.

LÄS MER: Sex åldringsbrott på Höglandet

SVT Jönköping har tidigare rapporterat om flera fall där äldre personer fått påhälsning av en eller två kvinnor som utgett sig komma från sjukvården. I vissa fall har de lyckats ta sig in i bostaden och stulit smycken och kontanter.

Koppling mellan fallen

Enligt polisen visar den senaste tidens anmälningar på samma tillvägagångssätt och signalementen på gärningsmännen är lika. Mycket talar därför för att det finns en koppling mellan fallen.

– Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning att komma in i personens bostad, säger Rolf Abrahamsson, inspektör i lokalpolisområde södra Vätterbygden.

Kvinnorna har utgett sig vara läkarstudenter och erbjuder massage eller ber om att få fylla på en vattenflaska.

LÄS MER: Ytterligare brott mot äldre

Var uppmärksamma

Polisen vill gärna få tag i de som ligger bakom stölderna och är i behov av iakttagelser från allmänheten. De uppmanar även de som drabbas att snabbt höra av sig till polis och anmäla brottet.

– Tyvärr ser vi att det kan finnas en skam hos den som drabbas, vilket kan innebära att brottet inte anmäls, säger Rolf Abrahamsson.

Polisen uppmanar allmänheten att prata med sina anhöriga om det här och att inte öppna för en okänd människa.

– Det kan låta hårt, men det bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson.

LÄS MER: Polisen varnar för brott mot äldre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer