Foto: SVT

Politikerna möter missnöjet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagkvällen får Värnamoborna ännu en chans att ställa sina politiker mot väggen om det omdebatterade projektet att göra om stans  gamla gummifabrik till utbildnings- och kulturbyggnad.

Mötet har sammankallats sedan senaste kommunfullmäktigemötet invaderades av Värnamobor som krävde besked inför fortsättningen av projektet.

– Gislowsalen är bokad. Den rymmer 120 personer men vi har en reservplan om fler skulle komma, säger Anette Petersson, kommunikatör på Värnamo kommun, inför kvällens informationsmöte om det omstridda projektet Gummifabriken.

Gummifabriken i Värnamo

Första ombyggnadsetappen av Gummifabriken är precis klar. För den facila slutsumman 194 miljoner kronor har Värnamo begåvats med nya lokaler för kommunens egen högskola Campus och för kommunala näringslivsavdelningen.

Kritiserat projekt

I etapp två ska bland annat kommunens bibliotek, men också utställnings- och samlingslokaler byggas. Men inför ombyggnadsetapp två har politikerna uppenbarligen fått kalla fötter och efterlyser därför budgetalternativ till ursprungsplanerna som beräknades kosta 575 miljoner kronor att förverkliga.

Ombyggnaden leds av Värnamo kommunala industrifastighetsbolag men det är stans  ledande politiker och främst dess starke man Hans-Göran Johansson (C) som har fått stå till svars för mångmiljonprojektet.

”Haveriet i Värnamo” var till exempel rubriken på en mycket kritisk artikel i affärstidningen Dagens Industri nyligen. I artikeln försummades inte att upplysa läsarna om att Värnamos starke man och Gummifabriksprojektets främste tillskyndare är näringsminister Annie Lööfs pappa Hans-Göran Johansson (C).

Vid kvällens möte sitter Hans-Göran Johansson (C) åter på de svarandes bänk. Men han assisteras också av sina kollegor i kommunstyrelsens presidium, Gotlieb Granberg (M) och Ulla Gradeen (S). Gradeen är förävrigt mycket kritisk till den dåliga styrningen och undermåliga kostnadsunderlaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummifabriken i Värnamo

Mer i ämnet