Etapp 2 av Gummifabriken blir försenat. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Invigningen av Gummifabriken skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen kom beskedet att Gummifabriken etapp 2 i Värnamo inte är klar och att invigningen får skjutas upp. Förseningen kommer inte att föra med sig att kostnaderna för bygget ökar, enligt kommunen.

— Det är väldigt tråkigt för Värnamoborna, som har sett framemot invigningen, att de nu går miste om den. Och även för medarrangörerna som har lagt ner mycket tid och energi på att genomföra detta, säger Tobias Hörnquist, som är vd för VKIAB, Värnamo Industrifastigheter AB.

Invigning flyttad

Gummifabriken i Värnamo

På måndagen tog styrelsen för Värnamo Kommunala Industrifastigheter, VKIAB, beslutet att flytta fram invigningen av

Tobias Hörnquist är vd på VKIAB, Värnamo Industrifastigheter AB. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Gummifabriken eftersom att färdigställandet inte är klart.

Gummifabriken skulle varit klar den 30 juni men huvudentreprenören har meddelat att delar av lokalerna inte kommer bli klara. De måste nu betala 1,5 miljoner i veckan för varje vecka som färdigställandet fördröjs.

— Gummifabriken kommer fortfarande att hålla budgeten eftersom det är entreprenören som kommer att få betala vite, säger Tobias Hörnquist.

Invigs till våren

Kommunstyrelsen i Värnamo ser allvarligt på förseningen och skriver i ett meddelande:

”Det här innebär att våra verksamheter inte kan starta som det var tänkt i de nya lokalerna i Gummifabriken och därmed påverkas såväl medborgare och föreningar som externa hyresgäster.”

Invigningen som skulle hållas mellan den 15 och 24 september flyttas nu till våren 2018. Enligt det ursprungliga avtalet skulle Gummifabriken ha varit helt klar och slutbesiktigad den 30 juni i år.

Så sent som den 1 juli undertecknades ett tilläggsavtal mellan VKIAB och entreprenören som innebar att samtliga offentliga lokaler skulle kunna öppnas för allmänheten senaste den 28 augusti. Men så blev det alltså inte. I fredags stod det klart att generalentreprenören inte skulle bli helt klar och efter att ha funderat och diskuterat under helgen bestämde sig VKIAB alltså för att flytta på större delen av invigningen.

LÄS MER: Politikerna mötte missnöjet

Etapp 2

I etapp 2 av Gummifabriken byggs bland annat en biograf, ett nytt stadsbibliotek, ett auditorium med plats för fyra besökare , en livescen, en restaurang samt nya lokaler för Kulturförvaltningen.

Biografen, som har tre salonger och plats för 300 personer, kommer att öppna som det var tänkt. På torsdag visas den exklusiva förhandspremiären av ”The Square” – filmen som är inspirerad av Rutan på Flanaden i Värnamo.

Däremot har entreprenören meddelat att auditoriet, centraltrapphuset och delar av biblioteket inte kommer att vara färdigställda som avtalat. I slutet av november beräknar entreprenören att Gummifabriken kan tas i bruk för verksamheterna och allmänheten.

LÄS MER: Kravet: Öppna lokal för unga i Gummifabriken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummifabriken i Värnamo

Mer i ämnet