Nu bryter Gummifabriken med entreprenören. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Gummifabriken i Värnamo säger upp avtalet med entreprenören

Uppdaterad
Publicerad

Vikab, Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB, skriver i ett pressmeddelande att entreprenören presenterat tidplaner som varit preliminära och inte fastställda vilket gjort att de ändrats vid flera tillfällen. Vikab har ännu inte fått klara besked om när inflyttning av verksamheterna kan ske och entreprenören har också uppgett att de inte har tillräcklig bemanning.

— Detta är inte acceptabelt. Vi har haft ett stort tålamod med vår generalentreprenör men nu kan vi inte vänta längre. Vi har krävt att de ska planera, jobba på och sköta sitt uppdrag i enlighet med avtalet. Det har de inte gjort. Eftersom de inte följer avtalet så ser vi ingen annan möjlighet att få klart Gummifabriken än att fortsätta arbetet med en ny generalentreprenör, säger Michael Andersson, som är ordförande i VKIAB:s styrelse, i pressmeddelandet.

Gummifabriken i Värnamo

Invigningen försenades

I augusti meddelade ledningen för Gummifabriken, Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB, att invigningen behövde skjutas upp. Lokalerna skulle invigas mellan 15 och 24 september och flera arrangemang var planerade. Men någon månad innan stod det klart att huvudentreprenören, inte skulle vara helt klar med byggnationen och invigningen flyttades till våren.

Entreprenören beräknade att hela andra etappen av Gummifabriken istället skulle vara färdig i slutet av november. I den andra etappen ska ett auditorium, en biograf, ett nytt stadsbibliotek och en restaurang finnas. Dessutom ska kulturförvaltningen i Värnamo ha sina lokaler här.

Bryter avtalet

Men problemen med entreprenören har alltså ännu inte kunnat lösas och Värnamo kommun har sett sig tvungna att säga upp avtalet. Kommunen har redan skrivit kontrakt med en ny entreprenör, som har huvudkontor i Växjö.

— Vi är nöjda över att vi får in en ny generalentreprenör och nytändning i projektet. Vi ser fram emot en ny avtalspart som vi kan driva projektet framåt tillsammans med, säger Tobias Hörnquist, som är vd för VKIAB.

Enligt VKIAB ska nu projektet accelereras så att hyresgästerna kan flytta in så fort som möjligt. När allt blir helt färdigt är ännu oklart, först måste nya generalentreprenören sätta sig in i projektet.

SVT Nyheter Jönköping söker representanter för Tage & Söner för en kommentar.

LÄS MER: Invigningen av Gummifabriken skjuts upp

LÄS MER: Oro för kostnaden av Gummifabriken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummifabriken i Värnamo

Mer i ämnet