Oro för kostnaden för Gummifabriken

Uppdaterad
Publicerad

20.000 kvadratmeter fyllda av studenter, företag och kulturliv. Det är visionen för Gummifabriken, men nu är oron stor för att kostnaderna skjuter i höjden.

Värnamo kommun har anslagit 337 miljoner kronor för en omgörning av den gamla gummifabriken som stått tom sedan 80-talet.

5.000 kvadratmeter har hittills renoverats. Där har olika företag flyttat in. Planen är också att lokalen ska rymma eftergymnasial utbildning och kulturhus med biograf och scen. Men nu börjar rösterna höjas i Värnamo, folk är oroliga för att kostnaderna skenar.

Gummifabriken i Värnamo

Det pratas om att kostnaderna skenat till runt 500 miljoner, men det är inget vi får bekräftat. Koordinatorn för Gummifabriken, Monica Lembke, kan inte ge något besked om hur stora kostnaderna kan tänkas bli.

”Dålig ledning och styrning”

Ulla Gradeen (S) sitter i kommunstyrelsen i Värnamo. Hon har fått information om att projektet kommer att bli dyrare, men inga tydliga rapporter om hur mycket.

– Jag är mycket frustrerad över att det är så dålig ledning och styrning i projektet. Vi får inte veta någonting om hur det går. Det är alldeles för dålig information om när kostnaderna skenar, säger hon.

Hon tror dock att det är bra för Värnamo med ett ställe där humaniora och kultur kan möta teknik, näringsliv och utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummifabriken i Värnamo

Mer i ämnet