Biskop Fredrik Modéus medverkar vid invigningen av Byarums kyrka. Foto: SVT/Privat

Biskopen på plats då Byarums kyrka öppnar igen

Publicerad

På söndag öppnar Byarums kyrka igen efter tio månaders renovering och utbyggnad. Den senaste renoveringen gjordes i början av 1950-talet.

Förutom vård och underhåll av kyrkan har den även rustats med toalett, pentry, församlingsrum och modern ljudanläggning som tidigare saknades.

Idag öppnas alltså kyrkan på nytt med en festhögmässa där biskop Fredrik Modéus kommer att medverka. En klippdocka av biskopen är även skapad som är till för barnen att pyssla med under gudstjänsten för att även de ska kunna närvara i kyrkorummet.

Lång historia

Runt år 1150 grundades ett kloster i Byarum som senare flyttade till Sko i Uppland och blev skokloster. Troligtvis uppfördes den medeltida kyrkan i Byarum i anslutning till klostret. I kyrkan finns även fragment av målningar som sannolikt är kvar från 1300-talet. Den historiska interiören har lämnats orörd efter upprustningen och tillbyggnaden smälter in på ett snyggt sätt.

– Vi vill göra vad vi kan för att lämna något till den nya generationen som är i gott skick, en funktionell byggnad som möter dagens och förhoppningsvis även morgondagens behov, säger Lars Andersson, kyrkogårdsföreståndare, Byarums pastorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.