Skolbarn från Mullsjö var med och tog första spadtaget för vägbygget. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Byggstart för nya riksväg 26/47

Publicerad

På fredagen tog skolbarn från Mullsjö första spadtaget för bygget av en ny väg mellan Mullsjö och Jönköping. Sträckan ska bli en mötesfri motortrafikled och därmed förbättra både trafiksäkerheten och framkomligheten.

– Äntligen, säger Mullsjöbor som SVT Nyheter Jönköping talade med. En av dem är riksdagsledamot Andreas Carlson (KD) som har motionerat i riksdagen för bygget.

– Vi börjar nu. Jag är inte nöjd förrän vägen är på plats, men det här är en stor dag, säger Andreas Carlson (KD).

15 broar

Den nya sträckan mellan Mullsjö och Månseryds trafikplats vid länsväg 195 ska vara färdigbyggd hösten 2019. Utmed vägen blir det flera nya trafikplatser och 15 broar kommer att byggas. Längs med sträckan byggs dessutom en mindre väg för långsamtgående fordon och för gång- och cykeltrafik.

– Jag tror att det kommer att innebära ett stort lyft för Mullsjö med omnejd, hela kommunen faktiskt, säger Henrik Eneskjöld som närvarade vid ceremonin vid Risbro, mitt på sträckan som ska byggas.

Lång kamp

I många år har både politiker och enskilda engagerat sig för att övertyga myndigheterna om att vägen mellan Mullsjö och Jönköping borde byggas om. Henrik Eneskjöld är Mullsjöbo och företagare i turismbranschen och han är en av dem som har jobbat för ombyggnad. 2012 initierade han en namninsamling som sedan överlämnades till dåvarande infrastrukturministern.

– Tillgängligheten ökar till Jönköping, som hela tiden utvecklas och går framåt. Vi kommer också får bättre synkning med Skaraborg eftersom 26:an går vidare norrut, så jag tror att det är en stor fördel för fler än bara Mullsjö kommun, menar Henrik Eneskjöld.

Behov av bättre väg

Riksdagsledamoten Andreas Carlson vill att även fortsättningen av riksväg 26/47 norr om Mullsjö till det så kallade Slättängskrysset ska förbättras, något han har motionerat om i riksdagen.

– Det skulle vara bra för hela Mullsjö kommun, men också för hela regionen runtomkring och framförallt öka trafiksäkerheten, menar Andreas Carlson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.