Carin Berggren (M).

Carin Berggren (M) slutar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Jönköpings moderata kommunalråd Carin Berggren att hon slutar.

– Jag värdesätter min familj och mina vänner mycket mer än destruktiva maktkamper.

Carin Berggren (M) avslutar sitt uppdrag som kommunalråd efter sommaren. Det bekräftar socialdemokratiska kommunalrådet Mona Forsberg för SVT Nyheter Jönköping.

– Tyvärr stämmer det, säger hon.

Moderater hoppar av i Jönköping

Beslutet att avgå ska vara Berggrens eget och orsaken uppges vara interna motsättningar. Till hösten ska hon, enligt Jönköpings-Posten, istället bli yrkes–och studievägledare på Vuxenskolan.

Utfrysning och mobbning

I ett mejl, som flera medier i dag citerar, skriver hon att hon känt sig motarbetad: ”Delar av 'min' kommunfullmäktigegrupp har sedan valet aktivt motarbetat mig och flera andra partikamrater med förtroendeuppdrag”.

Carin Berggren tycker också att det finns ”ett missnöje med placeringar på listan vilket i moderaterna i Jönköping medfört djupa sprickor med tillhörande mobbning och utfrysning av vissa förtroendevalda i min närhet. Detta är något jag inte kan acceptera, ej heller verka i ett sådant osunt klimat”.

”Ingen enkel uppgift!

Enligt mejlet har Berggren kvar sina moderata värderingar men hon säger att hon inte kan ”sympatisera med det osunda klimat som råder hos moderaterna i Jönköpings kommun. Jag har gjort det jag har kunnat och tackar nu för mig”.

Gottlieb Granberg, som är länsförbundsordförande för moderaterna i länet, har vetat om ett tag att Carin Berggren haft funderingar på att sluta som kommunalråd. Dagens beslut fick han dock höra talas om via medierna.

— Det är alltid synd när man blir av med duktigt folk, men jag har respekt för hennes beslut. Nu måste jag själv få tag på Carin och prata med henne, beklaga detta och stötta henne som person, säger han.

Angående samarbetsproblemen och motsättningarna inom moderaterna i länet, och som Carin Berggren hänvisar till i sitt mejl, säger Gottlieb Granberg så här:

— Som länsförbundsordförande har jag varit inkopplad på att ena personerna så gott jag har kunnat. Men om man börjar bli oöverens så är det svårare att bli överens ju längre tiden går. Det kan inte ha varit en enkel uppgift för Carin att leda politiken när man inte är överens.

Fotnot: SVT söker Carin Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet