Chockbesked för ostkakebagarna i SM

Uppdaterad
Publicerad

När SM i ostkaka inleds på tisdagskvällen kan det bli början på slutet för den traditionella tävlingen.

Nyheten att försäljning av opastöriserad mjölk kan komma att förbjudas även i gårdsbutiker landade tungt hos ostkakefantasterna i Småland. Under tisdagkvällen inleds den första kvaltävlingen i SM i ostkaka i Värnamo och för deltagare och arrangörer är Livsmedelsverkets planer svårsmälta.

– Om reglerna införs kommer förmodligen ostkake-sm att läggas ner. Detta eftersom de flesta använder opastöriserad mjölk, säger Jan Johansson, styrelseledamot i Ostkakans vänner.

Småländsk ostkaka hotad

Bara fabriksbakat framöver

Och hotet mot den älskade landskapsrätten upprör bland ostkakebagarna runt om i Småland. För att få den bästa smaken krävs nämligen opastöriserad mjölk menar de.

– Införs de nya reglerna kommer man inte kunna att sälja några hemgjorda ostkakor på marknader framöver. Det kommer bara att finnas de fabrikstillverkade. Och det är förödande för ostkakebagare på landsbygden, säger Amalia Jonsson, som i kväll ska delta i tävlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Småländsk ostkaka hotad

Mer i ämnet