Foto: SVT

Småländska ostkakan hotas av nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotas den småländska ostkakan. Livsmedelsverket vill nämligen förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk.

– Det som oroar mig är småföretagandet på landsbygden, säger Irene Oskarsson (KD), riksdagsledamot från Aneby. Om gårdarna inte får sälja sin mjölk direkt till konsumenten så förlorar de en del av sin verksamhet.

Kan skada organ

Det är i ett förslag till regeländring kring småskalig livsmedelsproduktion som Livsmedelsverket vill förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk, eftersom risken att drabbas av bland annat bakterien ehec förekommer.

– Framförallt kan små barn få allvarliga symptom av ehec med njurskador som följd, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Andra regler för kalvdans

Den mjölk som kon producerar de första dagarna efter kalvning, så kallad råmjölk som används vid tillverkning av kalvdans ska dock undantas från förbudet.

– Det beror på att den mjölken dricker man inte. Den används just för att göra kalvdans, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Vill bevara hantverket

Opastöriserad mjölk får i dag bara säljas i liten skala på gårdarna direkt till konsumenterna.

– Att göra en egen ostkaka och ge bort är uppskattat. Det är synd om det försvinner. Det är ett hantverk att göra en ostkaka, med lokala variationer på recepten, säger Irene Oskarsson (KD).

– Det är inte rimligt att bygga upp ett kontrollprogram för alla de som vill sälja opastöriserad mjölk, eftersom det handlar om så små volymer, säger Mats Lindblad. Däremot kan lantbrukaren fortsätta sälja sina ostkakor gjorda på opastöriserad mjölk, om man driver ett företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Småländsk ostkaka hotad

Mer i ämnet