Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelia berättar i klippet om känslan när hon inte ville gå till skolan och vad som påverkat henne till att idag trivas. Foto: SVT/Ulrica Abrahamsson

Cornelia slutade gå till skolan – nu har det vänt

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Cornelia Anehagen från Huskvarna var under flera år en så kallad hemmasittare. Men tack vare rätt stöd i kommunens resursskola har trenden vänt och nu har hon betyg i flera ämnen.

– Nu är det jättebra. Jag får mer instruktioner i skolarbetet och orkar jag inte arbeta kan jag ta paus, berättar hon.

Redan i årskurs 2 började Cornelia Anehagen klaga på magont och huvudvärk vilket visade sig vara ångest och oro för att gå till skolan. Ångesten byggde på allt mer och i årskurs sex var hon aldrig i skolan.

– Hon mådde väldigt dåligt psykiskt över att inte lyckas, berättar mamma Elisabeth.

Närvaron minskar

Elever som stannar hemma från skolan är ett växande problem. I länets största kommun, Jönköping, hade mellan januari och november i år 10 procent av eleverna, 1612 personer, från förskoleklass upp till årskurs 9 en närvaro på under 80 procent. Det kan jämföras med 2019 då 6 procent, 931 personer, var frånvarande lika mycket.

Se mer statistik längre ned i artikeln

Numera fungerar skolsituationen för Cornelia. Hon säger själv att det är tack vare resursskolan i Huskvarna där hon fått det stöd hon behöver. Nu ser hon fram emot att börja gymnasiet.

Cornelia var inte bekväm med att bli filmad så intervjun är anonymiserad i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.