Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Anehagen beskriver i klippet ovan kampen att kämpa för ett barn som inte vill gå i skolan. Hon har själv inte arbetat heltid på flera år. Foto: SVT/Ulrica Abrahamsson

Elisabets dotter ville inte gå i skolan – blev hemmasittare

Uppdaterad
Publicerad

Elever som stannar hemma från skolan är ett växande problem. Elisabet Anehagens dotter Cornelia från Huskvarna har varit hemmasittare i flera år. Först nu när hon går på högstadiet i en resursskola trivs hon.

– Hon hade alltid ont i magen och isolerade sig. I efterhand förstod vi att hon inte ville gå till skolan, berättar Elisabet Anehagen.

I Jönköpings kommun hade fram till och med november i år 10 procent av grundskoleeleverna, 1612 personer, en närvaro på under 80 procent. Det kan jämföras med 2019 då 6 procent, 931 elever, hade så hög frånvaro.

Jobbigt för hela familjen

För Cornelia började skolfrånvaron i årskurs 2 men växte allt mer. När hon gick i årskurs 6 var hon i stort sett enbart hemma med sin mamma. En tuff tid för alla i familjen, berättar Elisabet.

– Jag har inte kunnat jobba ordentligt på jättemånga år. Det har varit en press att kriga för att ens barn ska få rätt hjälp.

Först nu när dottern går på Nordskogens skola i Huskvarna, som är en resursskola, är hon i skolan igen.

Se mer i klippet ovan.

närvaro i jönköpings kommun åk f-9 (jan-nov)

Antalet elever med under 80 procent närvaro:

2019: 6 procent, 931 elever

2020: 12 procent, 1925

2021: 10 procent, 1716

2022: 11 procent, 1821

2023: 10 procent, 1612

Källa: Utbildningsförvaltningen Jönköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.