Rickard Strandberg, distriktsidrottschef på RF-SISU Småland, uppmanar idrottsföreningarna att styra om sina verksamheter och hitta nya intäktsmöjligheter. Foto: TT/SVT Linda Mathillas

Coronaviruset slår hårt mot föreningslivet

Uppdaterad
Publicerad

Föreningsidrotten drabbas hårt av coronakrisen. När tävlingar, matcher och andra evenemang ställs in går de miste om stora belopp. Trots det har få föreningar i Småland sökt det kompensationsstöd som regeringen nyligen utlyste.

Nyligen presenterade regeringen ett stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor för föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet och som på grund av coronapandemin drabbats hårt.

– Det här innebär ett visst kompensationsstöd för intäkter som man inte får av naturliga skäl på grund av inställda tävlingar, cuper och annat just nu, säger Rickard Strandberg, distriktsidrottschef på RF-SISU Småland.

Corona Jönköping

Syftet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva sin verksamhet. Men enligt Rickard Strandberg kommer pengarna långt ifrån räcka till alla i hela landet. Han säger att det därför är viktigt att alla föreningar ser över sina kostnader och intäkter just nu.

Tufft för många

Det är bara föreningar som förlorat mer än 15 000 kronor i intäkter som kunde söka stödet för att täcka en del av den förlust som uppstått mellan mars och juni i år.

När ansökningsperioden avslutades den 15 maj hade knappt 400 av 1100 föreningar i Småland sökt. Vilka som får bidraget ska vara klart innan midsommar.

– Det hade gärna fått vara fler men 400 är ganska okej om man tittar på ett rikssnitt, säger Rickard Strandberg.

Hur stor är krisen för föreningarna till följd av coronapandemin?

– Den är stor. Det påverkar oerhört mycket på många olika plan. När det gäller den ekonomiska analysen tar det nog lite tid för många klubbar att överblicka detta och vi vet ju inte hur länge det pågår, säger han.

I klippet ovan hör du mer om hur föreningarna drabbas.

Så många föreningar med barn och ungdomsverksamhet sökte kompensationsstöd i Småland:

Jönköpings län: 189 av 443 st

Kronobergs län: 96 av 286 st

Kalmar län: 114 av 345 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet