Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

IVA-patienter flyttas till andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har arbetet med att flytta patienter som intensivvårdas för covid-19 till andra regioner påbörjats. Totalt räknar regionen med att sex patienter ska flyttas.

I går aktiverade regionen den nationella larmytan som innebär att hårt belastade regioner kan få hjälp av regioner med ledig kapacitet. Förfrågan gällde personalförstärkning men det blir istället patienterna som får flytta.

– Engagemanget är stort för att stötta oss i den situation vi befinner oss med hårt ansträngd intensivvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig i ett pressmeddelande.

Corona Jönköping

Anhöriga informeras

Förflyttningarna beror i första hand på ett arbetsmiljöperspektiv efter att personalen gått på krislägesavtal under lång tid.

– Personalen på våra sjukhus har fått jobba mycket hårt under lång tid eftersom vi haft mer än dubbelt så många intensivvårdsplatser som vi normalt sett har. Vi ser ingen nedgång av antalet fall av covid -19, säger Mats Bojestig.

Lämna krislägesavtal

Patienternas anhöriga och närstående informeras om flytt och hur de kan ha fortsatt kontakt. I vissa fall kan det handla om vård i Uppsala eller Örebro.

– Vår ambition är att vi från vecka 9 ska ha fyra intensivvårdsplatser i Jönköping, två i Eksjö och två i Värnamo för patienter som är sjuka i covid-19. Totalt räknar vi med att behöva skicka omkring sex patienter för att komma ned till planerad nivå från vecka 9, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård.

Sjukvårdsledningen räknar därmed med att successivt kunna lämna det krislägesavtal som varit i bruk sedan 4 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet