Den misstänkte 22-åringen. Foto: SVT

Dådet i Vetlanda – det här vet vi om den misstänkte gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen kom enligt uppgifter till SVT till södra Sverige 2016 och väntar på besked om förlängt uppehållstillstånd. Nu sitter han anhållen misstänkt för attacken i Vetlanda.

Efter attacken har mannen anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Dådet utreds i nuläget inte som ett misstänkt terrorbrott.

Den misstänkte är en 22-årig afghansk medborgare. Enligt folkbokföringen flyttade han till Vetlanda förra året. Enligt uppgifter till SVT kom han till södra Sverige 2016. Han placerades på ett HVB-hem i Småland och därifrån flyttade han till ett av Migrationsverkets boenden i Jönköpings län. 2020 flyttade han till Vetlanda.

Våldsdådet i Vetlanda

En person som har haft med honom att göra under asylprocessen blev chockad efter att ha sett bilden från gripandet som spridits i sociala medier.

– Det förvånar mig väldigt mycket. Mig behandlade han med respekt. Jag förstår inte varför han skulle ha gjort så här, säger personen.

Dömdes för narkotikabrott

Mannen beviljades uppehållstillstånd 2017, vilket har förlängts i omgångar. Den senaste ansökan om förlängning kom i november 2020. Enligt Migrationsverket har det inte kommit något beslut än.

22-åringen dömdes för ringa narkotikabrott 2019. ”Pendlar kraftigt humör”, står det om mannen i förundersökningen. I förhör om det brottet uppgav mannen att han tidigare medicinerats mot psykiska besvär.

Ska ha agerat ensam

I samband med gripandet skottskadades han och fördes till sjukhus där han vårdas. Mannen ska ha agerat ensam.

Säpo samarbetar nu med polisen i ärendet. Natten till torsdag gjorde polisen en husrannsakan i mannens bostad och under natten har ett kort förhör hållits med honom.

Senare på torsdagen ska polisen hålla en pressträff om läget i utredningen.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet