Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ensar Abduramanovski berättar om det Trastens IF gör rätt för att engagera många barn och ungdomar i idrotten. Foto: SVT

Därför har Trastens IF i Gislaved lyckats engagera ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att idrottandet i vissa resurssvaga områden i Jönköpings län är lågt så har Trastens idrottsförening på Trasten i Gislaved lyckats med att få fler barn och ungdomar att idrotta.
Trasten är ett område med ekonomiska och sociala utmaningar, men har ändå lyckats få fler än 35 procent av de unga att vara med i en idrottsförening.

Trastens IF  tränar barn från sju år och uppåt i bland annat fotboll och basket. Med på träningarna finns alltid en kvinnlig träningsledare som tar hand om just tjejer som vill träna.  

Enligt Ensar Abduramanovski är det bland annat den här möjligheten, att tjejerna får sin egen tid och känner sig trygga, som gör att att man lyckats locka många unga att vara med i idrottsföreningen.

– Vi har anpassat oss så att tjejer har egna idrottstider med en kvinnlig ledare, säger han. I de här områdena är det viktigt att ha en kommunikation med ungdomarnas föräldrar i ett tidigt skede så att de känner sig delaktiga.

Se mer om det Trastens IF gör för att engagera många barn och ungdomar i klippet ovan.

Stor skillnad på områdena

I Jönköpings län är det främst ungdomarna som bor i Sjogarp och Kärnekulla i Habo kommun som är med i en idrottsförening, 64 procent av de unga där är med i en förening.
Östra Runneryd i Nässjö kommun är det område där minst antal unga är engagerade i idrottsföreningar – siffran ligger på 20 procent.

Statistiken visar hur många procent av alla 7-25-åringar som bor i bostadsområdet som har varit aktiva i en idrottsförening under 2021.

Det är första gången Riksidrottsförbundet tar fram det här. Förut har det bara gått att se hur det ser ut i hela kommunen.

Förra statistiken var osäker. Där ingick även ledare, förtroendevalda i föreningar och tidigare medlemmar som inte hade rensats bort. Nu ingår bara aktiva medlemmar som föreningen fick statligt LOK-stöd för någon gång under 2021.

910 200 barn och unga ingår i statistiken totalt – uppdelat på 3 363 bostadsområden i landet, så kallade regso-områden.

SVT Nyheter Öst har jämfört den här statistiken med olika områdestyper, för att se om det finns ett samband mellan idrottandet och ekonomi.

Det finns fem olika områdestyper som myndigheten Delmo och SCB har bestämt.

I områdestyp 4 och 5 bor många med hög inkomst, hög utbildning, hög ekonomisk standard och arbetslösheten är låg.

I områdestyp 1 och 2 bor många med låg inkomst, som har ekonomiskt bistånd och låg ekonomisk standard och arbetslösheten är hög.

I områdestyp 3 bor det en blandning av personer med hög och låg ekonomisk standard.

Jämförelsen visar att sambandet mellan ekonomi och idrottande är starkt.

Det kan finnas bostadsområden som hamnar lågt för att det bor få barn i området, eller för att många av de som ingår i statistiken är över 20 år.

Om man räknar bort de områdena blir sambandet mellan ekonomi och idrottande ännu tydligare. Men det har vi inte gjort i de siffror du ser här.

För tre år sedan tog SVT fram egen statistik för några så kallat utsatta områden. De siffrorna går inte att jämföra med den här statistiken. Då tittade vi på andra åldrar och gränserna för bostadsområdena var annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet