Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre unga idrottar i orten – Pamela togs emot av öppna idrottsklubben Foto: Emanuel Silva/SVT

Färre unga idrottar i orten – Pamela togs emot av öppna idrottsklubben

Uppdaterad
Publicerad

Unga från utsatta områden idrottar i mindre utsträckning än barn från mer välbärgade områden, enligt statistik från Riksidrottsförbundet. Idag är skillnaderna större än någonsin.

Varje torsdag träffas Pamela Clemente och andra tjejer från Järva i Husbys idrottshall. Det är föreningen ''Right by me'' som bjuder in både nyanlända och tjejer från utsatta områden till idrott.

Unga tjejer som de större idrottsföreningarna inte når ut till, enligt föreningen själva. Denna torsdagkväll är det fotboll på schemat.  Just Pamela var själv en tjej som hade det svårt att komma in i en mer etablerad idrottsförening.

”Pågått under lång tid”

– Sedan jag kom till Sverige, när jag var 15 år, har jag försökt att komma in, men de tyckte inte att jag var tillräckligt bra.

– Hos Right by me är alla välkomna, man behöver inte vara duktig för att vara med, säger Pamela Clemente.

I bostadsområden där många har det tufft ekonomiskt idrottar färre barn och unga, jämfört med unga som kommer från resursstarkare områden.

– Det är väldigt tråkigt att det ser ut så här, och det är något som har pågått under en lång tid, säger Pamela Clemente.

Se i videon när Pamela och gruppen spelar fotboll och när hon resonerar om skillnaderna.

Journalistik är ofta problemorienterad och berättar om hemskheter och elände. Journalister har i uppdrag att granska och belysa oegentligheter – men måste också belysa det ljusa i vardagen och framtiden.  

SVT har en redaktion i Järvaområdet sedan 2016, och finns – permanent – på Rinkebystråket för att göra nyanserad lokaljournalistik. 

Nu publicerar redaktionen en serie som riktar blicken mot lösningar. Den som bor och verkar i Rinkeby, Tensta, Husby, Hjulsta och Kista vet att det finns utmaningar, men också vilken stor företagsamhet och vilken kraft som finns i orten. Ett jävla anamma. Ett “Järva anamma”.

Scrolla ner för att se fler videor i serien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet