Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Emanuel Silva/SVT & Arkiv

Sverige tappar i innovation – Järva en pusselbit för att nå topplaceringen

Uppdaterad
Publicerad

Kista – eller ”Sveriges Silicon Valley” som stadsdelen också har kallats – är fullt av verksamheter som satsar på teknologi och innovativa lösningar. Förra året gick Sverige ett steg bakåt och blev tredje bäst i världen på innovation, enligt FN:s index. Är det möjligt att knipa förstaplatsen och hur kan Järva vara en pusselbit för att nå toppen?

Regeringen har gett myndigheter i uppdrag att komma med förslag på hur Sverige kan utvecklas inom innovation.

Sarah Paskota är kreativ chef på initativet The kloud som ägs av fastighetsägarna i Kista. ”The kloud” jobbar med att göra Kista till en öppnare stadsdel som ska attrahera fler – inte minst Järvaborna.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

En viktig nyckel

– Anledningen till att Sverige inte längre är tvåa i innovation beror ju på att vi har en stor kompetensbrist. För just Kista är Järvaborna en viktig nyckel för att lösa den kompetensbristen och bli en del av innovationsarbetet, säger Sarah Paskota.

– The kloud samarbetar med flera lokalt förankrade entreprenörer som inspirerar många unga. Vi jobbar också med att göra Kista till en mer öppen och social stadsdel där människor ska vilja vara, menar Sarah Paskota.

Innovativa testbäddar, sociala ytor och muralkonstverk – starta klippet för att se initiativen för en attraktivare stadsmiljö.

Järva anamma

Journalistik är ofta problemorienterad och berättar om hemskheter och elände. Journalister har i uppdrag att granska och belysa oegentligheter – men måste också belysa det ljusa i vardagen och framtiden.  

SVT har en redaktion i Järvaområdet sedan 2016, och finns – permanent – på Rinkebystråket för att göra nyanserad lokaljournalistik. 

Nu publicerar redaktionen en serie som riktar blicken mot lösningar. Den som bor och verkar i Rinkeby, Tensta, Husby, Hjulsta och Kista vet att det finns utmaningar, men också vilken stor företagsamhet och vilken kraft som finns i orten. Ett jävla anamma. Ett “Järva anamma”.

Scrolla ner för att se fler videor i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet