Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att arbeta som liksanerare anses vara psykiskt påfrestande, menar saneringsfirman i Kista som berättar att flera ska ha sagt upp sig efter första arbetsdagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Låg död bland sina sopor – hittades efter två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Han städar bort spåren av de döda och liksaneringen som SVT fick följa med på kom att bli en av de värsta för saneringsfirman.

– Det som blir påtagligt är att man har levt så här, ren misär, säger Michel Munoz, vd för en saneringsfirma i Kista.

När dörren till bostaden öppnas träffas vi av en speciell, stark lukt som etsar sig kvar i luktsinnet. Det luktar ruttet. Vi möts av ett berg av sopor. Sopor upp till midjan i varje rum i bostaden, även badrummet.

– Det första vi gör är att lokalisera var kroppen låg, vilket brukar vara enkelt att se på grund av kroppsvätskor och blod. Men här är det omöjligt på grund av alla sopor, säger Michel Munoz.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Fler säger upp sig

Siffror från Rättsmedicinalverket visar att allt fler ligger döda en längre tid innan de hittas. Liksaneringen som SVT följde med på gjordes i en bostad där en person hittades avliden efter två veckor. Ett arbete som många inte klarar av enligt saneringsfirman.

– Det krävs att man har ett starkt psyke. Vi har haft flera som sagt upp sig efter en arbetsdag. Det är psykiskt påfrestande men man får tänka på att vi gör något bra, vi gör lägenheten beboelig igen, säger han.

I klippet kan ni se en av de värsta liksaneringarna som saneringsfirman varit med om.

Personer som varit avlidna en längre tid innan de hittas

Kommuner där minst 10 personer påträffats avlidna under 2018–2022 och som kan ha legat avlidna i mer än en månad.

Stockholm: 159

Göteborg: 127

Malmö:105

Helsingborg: 33

Uppsala: 31

Västerås: 24

Lund: 21

Borås: 17

Norrköping: 15

Huddinge: 15

Södertälje: 14

Halmstad: 13

Eskilstuna: 12

Linköping: 12

Örebro: 11

Trelleborg: 10

Sundsvall: 10

Jönköping: 10

Karlskrona: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet