Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att lysa in i brevinkastet förstod bostadsrättsföreningen att de behövde tillkalla polis. Foto: SVT

Så upptäckte bostadsrättsföreningen att personen låg avliden i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har över 1 200 personer legat döda i sina hem i minst en månad innan de hittats. I Märsta upptäckte en bostadsrättsförening att en person i byggnaden varit död i flera månader.

– Det är jobbigt. Man försöker tänka ”har vi missat nånting?”, säger föreningens sekreterare Lage Eckeskog.

Antalet personer som legat döda i sina bostäder och hittats efter minst 30 dagar har ökat över tid. Under 2022 var det totalt 282 personer, visar SVT:s kartläggning med statistik från Rättsmedicinalverket. Det är den högsta siffran sen myndigheten började föra statistik år 2018.

– Generellt kan man säga att de som har störst risk att gå ett sånt här öde till mötes är barnlösa ensamhushåll som är tillräckligt friska för att inte ha hemtjänst, säger Glenn Sandström, docent vid Umeå universitet och som har forskat på ensamhet.

Statistik från Rättsmedicinalverket visar att flest dog under 2022. Foto: SVT Grafik

Inte vanligt i förorten

Av de 282 som låg döda i minst 30 dagar hittades sex personer efter över ett år. SVT har varit i kontakt med flera som beskriver att det här inte sker lika ofta i socioekonomiskt utsatta områden.

– Min starka gissning är att detta är absolut vanligast i storstadskommunerna eftersom den sociala kontrollen är mindre där. Sannolikheten att ett dödsfall undgår upptäckt är större än i glesbygdsområden, säger Glenn Sandström.

Även dödsbosektionen i Stockholms stad, som tar hand om dödsboet när någon har avlidit i hemmet, delar den bilden.

– Min känsla är att man lättare blir bortglömd i innerstan. Men i till exempel Järvaområdet tar man mer hand om varandra. Man försöker ringa myndigheter, ordna med begravning och ringa hemlandet, säger enhetschef Ulrika Jernberg.

Exakt datum för dödsfall är inte alltid självklart. Ibland kan vissa ha legat avlidna i 29 eller 31 dagar, men enligt Rättsmedicinalverket är bedömningen att man har legat i minst 30 dagar och därför går gränsen där. Foto: SVT Grafik

”Tragiskt”

I Märsta upptäcktes en boende död i sitt hem. Personen hade då legat där i cirka tre månader.

– Förr pratade man med varandra men nu kan man gå förbi varandra i trappuppgångar utan att säga nåt. Det känns väldigt tragiskt att samhället har gått åt det hållet, säger Bengt Andersson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

I klippet berättar bostadsrättsföreningen hur de upptäckte dödsfallet och hur de ska förhindra att det händer igen.

Postorter i de tre största kommunerna där minst 10 personer påträffats avlidna under 2018 – 2022 och som kan ha legat avlidna i mer än en månad.

Stockholm

Stockholm – 43 personer

Farsta – 18 personer

Hägersten – 14 personer

Bandhagen – 11 personer

Vällingby – 10 personer

Johanneshov – 10 personer

Göteborg

Göteborg – 93 personer

Angered – 14 personer

Västra Frölunda – 10 personer

Malmö

Malmö – 94 personer

Limhamn – 10 personer

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.