Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leonora Toplica/SVT

Fler Järvaelever gymnasiebehöriga – så fick Hanin, 15, hjälp

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kan hjälpa dig om du berättar vad som är svårt och om du kommer på lektionerna”. Den feedbacken fick Hanin Abdul på den enda skoluppgiften hon lämnade in i sjunde klass – den fick hon F på. Nu går hon i 9:an och har godkända betyg i alla ämnen.

På sex år har andelen elever om går ut 9:an med gymnasiebehörighet ökat i Järva. Nu är 8 av 10 behöriga – 2017 var det 6 av 10. Samtidigt finns det fortfarande utmaningar.

I fjol var det bara 44 procent av alla elever på Rinkebyskolan, där Hanin går, som minst fick lägsta godkända betyg i alla ämnen. I sjunde och åttonde klass hade 15-åriga Hanin flera F. Men nu när hon går i nionde klass har hon lyckats få godkända betyg i alla ämnen.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

”Hon förstår varför jag frågar”

Den stora vändningen kom när Hanin fick specialpedagogen Eveliz Elfving som mentor. En specialpedagog hjälper elever med behov av särskilt stöd – men de kan också vara ett extra stöd åt läraren under lektionen.

– Det känns bra att kunna fråga Eveliz på lektionerna, hon förstår alltid varför jag frågar. Hon ger mig inte svar, men ledtrådar om vad jag ska tänka på för att lösa uppgifterna, berättar Hanin.

Starta klippet för att följa Hanin under en vanlig skoldag. I inslaget berättar hon om hur det gick till när hon fick hjälp med att satsa på skolan.

Järva anamma

Journalistik är ofta problemorienterad och berättar om hemskheter och elände. Journalister har i uppdrag att granska och belysa oegentligheter – men måste också belysa det ljusa i vardagen och framtiden.  

SVT har en redaktion i Järvaområdet sedan 2016, och finns – permanent – på Rinkebystråket för att göra nyanserad lokaljournalistik. 

Nu publicerar redaktionen en serie som riktar blicken mot lösningar. Den som bor och verkar i Rinkeby, Tensta, Husby, Hjulsta och Kista vet att det finns utmaningar, men också vilken stor företagsamhet och vilken kraft som finns i orten. Ett jävla anamma. Ett “Järva anamma”.

Scrolla ner för att se fler videor i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet