Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leonora Toplica/SVT

Melody vill få fler unga att läsa – genom representation

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre unga läser böcker idag, enligt statistik från Internetstiftelsen. Men Melody Farshin, ungdomsförfattare, är inte förvånad:

– När du saknar representation och inte kan identifiera dig med berättelsen, så tänker du att litteratur är inget för mig, säger hon.

Melody Farshin är ungdomsförfattare och vill nå ut till ungdomar som vanligtvis inte läser, främst från olika förorter.

– För mig är inte det viktigaste att imponera på litteraturvärlden, säger hon.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

”Känner igen mig”

Under henne uppväxt fanns det knappt några böcker och berättelser från förorten, enligt Melody Farshin. Därför vill hon via sina böcker visa prov på hur vardagen ser ut i till exempel Järvas förorter i norra Stockholm.

– Jag vill skriva och berätta om den där amon (farbror på arabiska) som driver en kiosk som alla kan relatera till i förorten.

SVT Stockholm hakade på när Melody Farshin samtalade med högstadielever i årskurs 9 på Husbygårdsskolan i Husby.

– Jag har läst dina böcker och jag känner igen jättemycket i berättelserna, säger Sheroz Bozorov.

Se mer i videon när Melody Farshin samtalar med eleverna om böcker.

”Järva anamma”

Journalistik är ofta problemorienterad och berättar om hemskheter och elände. Journalister har i uppdrag att granska och belysa oegentligheter – men måste också belysa det ljusa i vardagen och framtiden.  

SVT har en redaktion i Järvaområdet sedan 2016, och jobbar från lokaler på Rinkebystråket för att göra nyanserad lokaljournalistik.

Nu publicerar redaktionen en serie som riktar blicken mot lösningar. Den som bor och verkar i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista vet att det finns utmaningar, men också vilken stor företagsamhet och vilken kraft som finns i orten. Ett jävla anamma. Ett “Järva anamma”.

Scrolla ner för att se fler videor i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet