Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rachel De Basso (S), regionråd, vill inte ha vårdval med privata vårdgivare som finansieras av skattemedel i regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Därför vill S ta bort den privata vården i regionen

Publicerad

Socialdemokraterna i regionen tycker att de privata vårdcentralerna har gjort ett bra jobb under pandemin – men vill ändå ta bort möjligheten att välja privata vårdgivare med nuvarande system.

Under den gångna mandatperioden har frågan om fler eller färre privata vårdgivare och förändringar i vårdvalen legat på is i regionen. Orsaken är det blocköverskridande samarbetet i den styrande koalitionen där det ingår både partier som är negativa till systemet med privata vårdgivare och partier som är positiva.

– När vi gick in i det här samarbetet blev kompromissen att behålla systemet som det var. Vi fick inte igenom att avskaffa vårdvalen och de borgerliga fick inte igenom att utöka vårdvalen, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

I klippet: därför vill Socialdemokraterna i regionen ta bort de privata vårdvalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet