Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Godrén (SD) bjöd in fyra partier för att prata om budgetsamarbete – bara två dök upp. Foto: Gustaf Söderström/SVT

SD:s regionråd: ”Vi fick inte ens ett tack för inbjudan”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverigedemokraterna bjöd in fyra av partierna i regionen för att se över förutsättningarna för ett budgetsamarbete. Två av partierna dök inte upp överhuvudtaget. Ett av dem var Kristdemokraterna – vilket har fått SD att reagera.

I klippet hör du vad Samuel Godrén (SD), regionråd, tycker om att KD stänger dörren för samtal.

Just nu pågår många samtal mellan partierna i regionen för att hitta fram till ett kommande styre. Trots att Sverigedemokraterna efter valet är näst största parti i regionfullmäktige så har de svårt att hitta samverkan i regionen.

När partiet bjöd in fyra andra partier för att undersöka möjligheterna till budgetsamarbete dök bara två upp.

– Att Kristdemokraterna inte kom tycker jag är märkligt, de har en helt annan inställning här än på riksnivå, säger Samuel Godrén (SD), regionråd.

– Vi har ett stämmobeslut på att inte samverka med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna i regionen och det står vi fast vid, säger Mia Frisk (KD), regionråd.

Oväntad kontakt

Flera partier i regionfullmäktige har sagt nej till att samverka med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Efter valet tog Sverigedemokraterna en något oväntad kontakt med Vänsterpartiet för att höra sig av om eventuell samarbete – men också där fick SD nej.

– Jag var tydlig med att vi varken samarbetar eller samverkar med SD, säger Mikael Ekvall (V), regionråd.

Förhandlingar pågår

Vilka fler partier som bjöds in av Sverigedemokraterna och vilka som tackade ja till inbjudan vill Samuel Godrén inte uppge.

– Nej, det pågår egentligen förhandlingar fortfarande så det går vi inte ut med nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet