Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna i regionen vill se mer privat vård för att korta köerna inom sjukvården. Hör regionråd Tommie Ekered (M) berätta mer i klippet. Foto: Arkiv & Gustaf Söderström/SVT

Moderaterna vill ha mer privat vård i region Jönköping

Publicerad

Moderaterna skriver i sitt valmanifest att de vill se fler privata vårdval i regionen. Bland annat vill partiet se privata vårdgivare inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Sedan 2010 måste varje region ha ett så kallat vårdvalssystem inom primärvården vilket innebär att privata vårdgivare får etablera sig som vårdcentraler var som helst i landet. Utöver det har Region Jönköpings län vårdval gällande ögonsjukvården i länet. Det infördes 2014 under det dåvarande borgerliga alliansstyret i regionen.

I klippet: Därför vill M ha mer privat vård i länet.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Vill minska köerna

Moderaterna i regionen vill att fler områden ska omfattas av vårdval och nämner barn- och ungdomspsykiatrin i sitt valmanifest.

– Där vi ser ett behov av att stärka upp den offentliga vården tycker vi att privata vårdgivare ska ges möjlighet att erbjuda vård för att minska köerna, säger Tommie Ekered (M), som är förstanamn på Moderaternas regionlista inför höstens regionval.

Så tycker övriga partier

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger nej till privata vårdgivare och vill inte ha de vårdval som finns i regionen.

Miljöpartiet tycker vårdval inom primärvården har varit positivt men är negativa till vårdval inom den specialiserade vården.

Bevara akutsjukhusen har ingen generell uppfattning utan tycker att vårdval måste utredas från fall till fall.

Sverigedemokraterna tycker att det inte spelar någon roll om vården är privat eller offentlig.

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är positiva till vårdval med privata vårdgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet