Dataintrång i systemet för serviceresor

Uppdaterad
Publicerad

En IT-systemleverantör till tre trafikföretag som kör serviceresor för länstrafikens räkning har drabbats av ett dataintrång. Enligt länstrafiken kunde trafiken rulla som vanligt, men händelsen utreds nu.

En utomstående part gjorde ett intrång i systemleverantören Structabs IT-system den 20 mars. Det ledde till att IT-systemet stängdes ner och att alla serviceresor som kördes av Taxi-Boo, Taxi touring och Västbo taxi mellan den 20 och 27 mars i stället behövde administreras manuellt. Samma problem drabbade även många andra taxiföretag som kör serviceresor i flera olika län i landet.

Inga förseningar

Länstrafiken skriver i ett pressmeddelande att inga resenärer som åkte serviceresor med de drabbade taxibolagen drabbades av förseningar eller liknande på grund av dataintrånget. Från idag på tisdagen fungerar IT-systemet igen.

– Vi är tacksamma över det och att våra serviceresekunder kunde fortsätta att resa som vanligt. Nu fungerar allt som det ska igen, säger Anna-Karin Malm, serviceresechef på Länstrafiken i pressmeddelandet.

Anmäls till myndighet

En analys görs just nu för att utreda dataintrånget. Om det utifrån analysen som nu genomförs visar sig att konsekvenser kan ha uppstått för Länstrafikens serviceresekunder kommer kunderna att kontaktas.

Händelsen rubriceras av Region Jönköpings län som en personuppgiftsincident och den är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.