Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Börjesson och Kristoffer Laag utbildade de nya cheferna till socialförvaltningen. I klippet berättar de om metoderna. Foto: Emma Johansson/SVT

De har utbildat de nya cheferna i Jönköping

Publicerad

När socialförvaltningen i Jönköping skulle utöka sin chefsstab med 10 procent så fick 24 nya chefer gå en traineeutbildning. Det var Ulrika Börjesson och Kristoffer Laag som mötte de blivande cheferna.

Utbildningen som de blivande cheferna skulle gå liknade en högskoleutbildning i kortformat. Den handlade både om strategier och utvecklingsarbete och om mjuka värden som att ta hand om sina egna och sina anställdas känslor.

– Det är lätt när man pratar om att vara chef att det är strategiskt, man fattar beslut och leder andra. Men man hanterar ju också sig själv i känslomässigt svåra situationen nästan dagligen. Då måste man lära sig att hantera det och även när anställda inte mår bra, säger leg. psykolog och chefs- och ledarskapsstrateg Kristoffer Laag.

Forskare följer satsningen

Forskningen är också en viktig del av satsningen, enligt Ulrika Börjesson som är fil. doktor i välfärd och socialvetenskap och forskningsledare på kommunen.

– När det gäller just forskning i ledarskap i en socialförvaltning så finns det inte så mycket. Det blir viktigt med en forskning kopplat till detta som kan bidra till mer kunskap inom det.

Fyra forskare från olika delar av högskolan i Jönköping kommer att följa satsningen fram till 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.