De slipper nollas

Publicerad

Själva blev de jagade med vattenpistoler, kladdade i ansiktena och upptryckta mot väggarna. Därefter tog de tag i problemet med nollning på Finnvedens gymnasium.

I veckan har det varit skolstart runt om i Småland och många nya gymnasieelever har nog känt sig oroliga för nollningen. Men på Finnvedens gymnasium i Värnamo har de lyckas få bort nollningsförnedringen genom projektet Nice guy.

När Smålansnytt besökte Finnvedens gymnasium första skoldagen så var stämningen väldigt lugn och trevlig, men så har det inte alltid varit. Kajsa Stridh minns hur det var när hon började ettan för ett par år sedan.

-Vi blev jagade med vattenpistoler och vattenballonger. Vi blev kladdade i ansiktena och upptryckta mot väggarna. Vi fick verkligen känna på att vi var ettor och nya på skolan, säger Kajsa Stridh.

Eleverna själva satte stopp

Rektor och lärare har under många år försökt få stopp på nollningen, eftersom skolan klottrats ned och förstörts och elever känt sig rädda att börja på skolan. Men det är först nu som detgår att se en förändring, efter att ekonomiklassen startat projektet Nice guy.

-Det gäller att eleverna först och främst vill ta tag i det, och vi var den första klassen någonsin som har velat göra något för att få stopp på nollningen, säger Filip Skärin.

Klassen har lyckats få de andra på skolan att också bli emot kränkande nollning -  och nu försöker de istället ge eleverna ett bra mottagande.

-Våra nya ettor har vi visat runt på skolan så att de känner sig hemma. Vi försöker synas och se glada och trevliga ut och inte skrämmas, säger Kajsa Stridh.

Några nollas ändå

Men vi hittade trots allt några stycken vattenballonger på korridorsgolvet i skolan och några elever hade blivit kladdade i ansiktet. Ebba Johnsson var en av dem som blivit utsatt för nollning, genom att de ritat i hennes panna, men hon upplevde det inte som kränkande.

– Jag tycker inte att det känns så farligt. Det hör ju till, säger Ebba Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.