I klippet hör du arrangör Sonny Stridh och vinnare i P19-klassen Leo Janén berätta om skillnaden att tävla med eller utan publik. Foto: SVT/Johannes Tolf

Här öppnar Bottnarydskastet åter igen för publik

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen är Sveriges bästa idrottare inom diskus, kula , slägga och spjut samlade för att göra upp i Bottnarydskastet. Förra året genomfördes tävlingen utan publik på grund av pandemin. Men i årets upplaga är åskådarna välkomna tillbaka, vilket kan sporra till bättre resultat tror såväl arrangör som tävlande.

– Det är fantastiskt att kunna släppa in publik igen, säger Sonny Stridh som är ordförande i Bottnaryds friidrottssektion samt tävlingsledare för helgens tävling.

Flera stora namn

Under lördagen och söndagen avgörs Bottnarydskastet för 23 gången. Som vanligt avgörs tävlingen på klassiska Bottnaryds IP ett par mil från Jönköping och även denna gång finns världens bäste diskusskastare Daniel Ståhl på plats för publiken att beskåda. Bottnarydskastet blir det sista genrepet för Ståhl innan OS och han satte nytt världsårsbästa med 71,40 meter i lördagens tävling.

Även Fanny Roos, som under förra årets tävling knep förstaplaceringen, tävlar under helgen i Bottnaryd. Under 2021 är hon förbättra de svenska och nordiska rekorden inte mindre än vid sju tillfällen.

Daniel Ståhl Foto: Bildbyrån

Inleddes med P19 och seger åt Smålänning

Helgen tävling inleddes med P19 i diskus och segrare blev en Smålänning.

– Det gick bra, det blev personbästa, konstaterar Leo Janén som tävlar för Kalmar SK. Nu väntar EM för honom.

Inledningsvis var det glest med publik, men en mindre skara var ändå utspridda runt idrottplatsen och klappade och hurrade. Senare under eftermiddagen väntas fler dyka upp för att se de riktigt stora namnen tävla.

I klippet ovan hör du Sonny Stridh och Leo Janén berätta om vad skillnaden är att tävla med eller utan publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.