Lantbrukarna drabbas av höjda priser efter den ryska invasionen av Ukraina

Publicerad

Höga bränslepriser, stora elkostnader och allt dyrare foder. Det är flera lantbrukares verklighet. David Brogård, lantbrukare utanför Sävsjö är allvarligt bekymrad för att krisen kan eskalera.

– Just för dagen fungerar köttproduktionen som den gjorde dagen innan kriget, men det som påverkar oss är ju att nästa månad, när vi beställer foder, har priserna skjutit i höjden.

David Brogårds företag började märka av en kostnadsökning redan förra hösten, men nu säger han att kostnaderna blir enormt mycket högre på grund av kriget i Ukraina.

– Just nu skjuter spannmålpriserna i höjden, dels var det pandemieffekten, men sen kom ju Ukrainakrisen uppe på detta. När vi trodde att det kanske skulle börja att sätta sig lite, blev det bara värre, säger David Brogård.

Hör mer om Davids oro för spannmålspriserna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet